15 Nisan 2022 Cuma

Trendyol 12.yıl hediye dolandırıcılığı! Hediye mesajı doğru mu?

Son günlerde özellikle WhatsApp'tan Trendyol 12. yıl dönümü hediyesi linki paylaşılmaktadır. Buna tıklandığında sistem bu mesajı WhatsApp'tan herkese atmaktadır. Böyle böyle bu mesaj yayılmaktadır. 




Birçok kişi bana da hediye çıkar mı diyerek bu linklere tıklamaktadır. Sonrasında ise cep numarası istenmektedir. Sms olarak gelen kod girildiğinde bir miktar para kesilmektedir. Başınıza bu gelirse derhal Turkcell, Türk Telekom, Vodafone ya da hangi hattı kullanıyorsanız müşteri hizmetleri ile iletişime geçin ve bunu iptal etmeye çalışın.

Kesilen ücret geri gelir mi bilmiyoruz fakat en azından bundan sonra kesilecek ücretlere engel olun. Sizi bu şekilde bir yerlere abone yapmaktadırlar ve abonelik süresince ücret kesilmeye devam edebilir.

Bu tür linklere tıklandığında cihaza virüs de bulaşabilir, telefon ya da bilgisayarınızdaki bilgiler de çalınabilir. Notlarınız, şifreleriniz, fotoğraflarınız dolandırıcıların eline geçebilir. 

Yani Trendyol 12. yıl hediye mesajı doğru mu? sorusunun cevabı hayırdır. Yukarıdaki görselde de gördüğünüz gibi link saçma sapan bir uzantıya sahip. Trendyol'un böyle bir sitesi yoktur. Bu tür bilgileri Trendyol'un resmi sitesinden, resmi sosyal medya hesaplarından öğrenmek gerekir. Ne olduğu belirsiz bu linklerle tuzağa çekilmektesiniz.

Peki bu mesajlara niye kanıyoruz?

Çünkü bu mesajlara tıklandığında bu mesaj listemizdeki herkese gitmektedir. Listenizde 500 kişi varsa hepsine gidebilmektedir. 500 kişinin de 500'er arkadaşı varsa ve bu linke tıklarsa 2500 olur bu sayı. 2500 kişinin de listesinde 500'er kişi varsa 2500 x 500 = 1.250.000 kişiye ulaşır. Biz örnekleri biraz abartılı verdik ve herkesin tıkladığını varsaydık. Bu örneği sadece yayılım hızını göstermek için bu şekilde verdik. Yani 1 saatte bile bu mesaj milyonlara ulaşabilmektedir. Kısa sürede Türkiye'yi dolaşan bu mesajlar bizlere listemizdeki yakınlarımızdan geldiği için bu mesajlara kanıyoruz bir şekilde. 

Bu tür mesajlar Bim'in 26. yıl dönümü hediyesi gibi ibarelerle de dönem dönem gelmektedir. Amaç sizi bu linke çekmektir. Ya sizden numara isterler, gelen sms'i onayladığınızda ücret keserler ya da telefonunuz/bilgisayarınızdaki bilgileri çalarlar. Bu hataya düştüyseniz kendinize kızmayın, bundan sonrası için önlem almaya çalışın. İnternet okuryazarlığınızı artırmaya çalışın.

Başka nasıl dolandırırlar? 

Dolandırıcılar interneti profesyonel kullanmaktadırlar. Özellikle sosyal medya hesaplarını hacklerler. Sizin bir yakınınızın hesabını çalarlar ve onun hesabından "ya acil paraya ihtiyacım var şuraya para gönderir misin" derler ya da "bir şey yapıyorum ya telefonuna sms gelecek onaylar mısın" derler. Siz de yazan kişiyi yakınınız sanıp dediklerini yaparsınız ve dolandırılırsınız.

Sosyal medya hesaplarından gelen şüpheli mesajlara karşı daima dikkatli olmak zorundayız. Sms onaylama, para gönderme, değişik linklere tıklama gibi şeyler gördüğümüzde direkt o kişiyi arayıp o kişi olup olmadığını sorun. Bu yöntem klasiktir ve çok kişinin canını yakmıştır. 

Peki Trendyol ve diğer firmaların hediye mesajlarının gerçek olup olmadığını başka nasıl anlarız?

Tabii ki internet sitelerini ve sosyal medya hesaplarını takip ederek bunu teyit etmek mümkündür. Bu gibi durumlarda yapacağınız ilk iş bunlar olmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güncel Kripto para borsa referans kodları

Kripto para borsalarında referans kodları çok önemlidir. Çünkü bu kodlar sayesinde indirimli üye olursunuz. Çeşitli avantajlardan, kampanyal...